Wat kost een waterstofaggregaat? (En hoe maak je een goede calculatie voor jouw project)
Bij Genpower startten we twee jaar geleden met de verhuur en verkoop van waterstofaggregaten. De ontwikkelingen rondom waterstofaggregaten gaan snel en steeds meer bedrijven tonen er interesse voor. Logisch ook, waterstofaggregaten met brandstofceltechnologie zijn de enige aggregaten met nul uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Maar wat kost een waterstofaggregaat? En hoe maak je voor de inzet van een waterstofaggregaat een goede calculatie voor jouw project? In dit artikel geven we antwoord.
Om maar meteen een gedeeltelijk antwoord te geven op de vraag ‘wat kost een waterstofaggregaat’: waterstofaggregaten zijn vooralsnog duurder dan dieselaggregaten. Zowel qua investering bij aanschaf of huur, als wat betreft de brandstof die erin gaat.
Werken met waterstofaggregaten vergt ook een andere voorbereiding dan met dieselaggregaten. Diesel is altijd, overal en snel voorhanden en voor waterstof geldt dat nog niet. Goed weten hoeveel je wanneer nodig hebt en dit afstemmen met je leverancier is dus belangrijk. Bovendien is de prijsopbouw anders. Dat leggen we hieronder uit.
Inzicht in je energiebehoefte
Werken (en calculeren) met waterstofaggregaten begint met heel goed weten wat je energiebehoefte is. Zodat je (1) niet te veel vermogen neerzet en (2) niet zonder waterstof komt te zitten.
Omdat de kosten hoger liggen, loont het om een goed energieprofiel op te zetten. Bij het opzetten van zo’n energieprofiel kunnen wij helpen. We beschikken over steeds meer data van elektrisch materieel en weten dus ook steeds meer over de energiebehoefte van elektrisch materieel. Dat levert een veel preciezer energieprofiel op dan het omrekenen van liters diesel naar kWh. Het nominaal vermogen van materieel is een goede indicatie van de piekbelasting die nodig is.
Heb je de energiebehoefte in kaart, dan weet je of je één waterstofaggregaat of twee of meer waterstofaggregaten nodig hebt. En weet je hoeveel kWh aan waterstof je in moet kopen.
Tip: Neem op tijd contact op met leveranciers van waterstof. Afhankelijk van jullie wens kunnen wij dat doen of regelen jullie dat zelf met een leverancier. In beide gevallen is het belangrijk dit ruim van tevoren te doen.
Kiezen voor bundels of een container
De volgende stap is de keuze voor de manier waarop de waterstof geleverd wordt. Diesel wordt geleverd voor een prijs per liter, inclusief transport. Bij waterstof, dat vooralsnog een veel kleinere afzetmarkt heeft, worden de transportkosten apart berekend. Het is dus belangrijk om dat transport zo efficiënt mogelijk te organiseren.
Als je weet wat je energiebehoefte is – en dus weet hoeveel waterstof je nodig hebt – denken wij graag mee over de meest efficiënte opslag van die waterstof voor jullie project. Je kan bijvoorbeeld werken met bundels waterstof van 13 kilo/200 bar, 17 kilo/300 bar. Of met containers van 280 tot 500 kilo. Hoe groter het volume dat je laat bezorgen, hoe lager de kosten per kilo waterstof zijn.
Kiezen voor grijze of groene waterstof
Oók een factor die invloed heeft op de prijs van waterstof en het gebruik van waterstofaggregaten, is de keuze voor grijze of groene waterstof. Grijze waterstof wordt geproduceerd met behulp van aardgas. Groene waterstof wordt volledig geproduceerd met zonne- en windenergie. Het verschil in prijs tussen grijze waterstof en groene waterstof schommelt enorm, maar kan wel oplopen tot 50% verschil, waarbij groene waterstof de duurdere keuze is.
We zien dit jaar wel al prijsdalingen, voor zowel groene als grijze waterstof. Dat komt onder andere doordat er steeds meer producenten van waterstof bijkomen. Toen wij begonnen met waterstofaggregaten waren er 3 aanbieders van grijze waterstof, nu zijn het er al meer dan 10. Ook het aantal initiatieven om groene waterstof te produceren groeit. Die ontwikkelingen gaan snel, met prijsdalingen tot gevolg.
De omgevingsvergunning
Tot slot is er nog een factor om rekening mee te houden bij het gebruik van waterstofaggregaten en de kosten daarvan, en dat is eventueel in te winnen advies. Gebruik van waterstofaggregaten is nog nieuw en er gelden uiteraard veiligheidsregels. Er moet bijvoorbeeld een risicoanalyse worden gemaakt en op de bouwplaats of het evenement een veilige ATEX zone worden gecreëerd voor de waterstofbundels en drukregelaar.
Afstemming met de omgevings- en veiligheidsdiensten is daarvoor nodig, onder andere om een vergunning of ontheffing te krijgen. Er zijn adviesbureaus die hierin zijn gespecialiseerd. We brengen jullie desgewenst graag met zo’n adviesbureau in contact.
Tip: Het is bij de inzet van waterstofaggregaten belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereiding. De vergunningstrajecten gaan weliswaar steeds sneller omdat waterstof bekender wordt, maar kosten nog steeds tijd. Houd zeker rekening met een aantal weken.
Dus wat kost een waterstofaggregaat?
Wat een waterstofaggregaat kost is van meerdere factoren afhankelijk:
- De hoeveelheid energie die je nodig hebt
- Of je kiest voor bundels of containers
- Of je kiest voor groene of grijze waterstof
- Of je extern advies inwint voor de vergunning en documentatie
Waterstofaggregaten zijn nu nog duurder dan dieselaggregaten. Dit is ook logisch. Diesel is er al 110 jaar, waterstof is een nieuwe technologie. De ontwikkelingen gaan nu wel snel. Het is de verwachting dat de kosten gaan dalen als de productie van waterstof wordt opgeschaald. De kans is groot dat dit gebeurt.
Denk bijvoorbeeld maar aan het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen, dat de steeds schonere inzet van (mobiele) werk-, voer- en vaartuigen in de bouwsector omschrijft. Als de grootste opdrachtgevers actief gaan uitvragen op zero emissie bouwen en daar budget voor beschikbaar maken, kan het ineens snel gaan met waterstof. Bij afname van waterstof in een container is de prijs per kilo nu ook al 50% lager.
Vragen over de kosten van waterstofaggregaten
Hoe dan ook begint het met weten wat je nodig hebt, met een goed energieprofiel. Heb je daar hulp bij nodig om te calculeren wat een waterstofaggregaat kost voor jouw project? Neem dan contact met ons op.
Wil je meer weten over waterstofaggregaten – hoe ze werken, waar je rekening mee houden – download dan onze whitepaper over waterstofaggregaten. Honderden gingen je al voor.