Emissieloze bouwplaats? Er kan meer met batterijen dan je denkt
Steeds vaker vragen opdrachtgevers aan aannemers om een emissieloze bouwplaats te realiseren. Sterker nog: het is soms een eis. Grote batterijen op de bouwplaats plaatsen is dan een uitkomst. Ze vervangen de diesel-aggregaten en leveren schone (en stille!) energie. Met batterijen is tegenwoordig zoveel mogelijk dat we het voor deze blog eens op een rij hebben gezet. Genoeg vermogen leveren voor een elektrische hijskraan bijvoorbeeld? Kan gewoon, ook met een kleine bouwaansluiting. Hieronder vertellen we meer.
De ontwikkelingen in batterijen gaan supersnel en bij Genpower volgen we ze op de voet. We lopen ook al jaren voorop met de inzet van batterijpakketten. Jaren terug begon dat vanuit de motivatie om de energie die wij leveren zo slim en efficiënt mogelijk te gebruiken. Door naast een traditioneel aggregaat een batterij te plaatsen, hoeft het aggregaat niet continu te draaien. Dat scheelt in het brandstofgebruik en de uitstoot van CO2. Inmiddels zetten we batterijen op veel meer manieren in.
Schone energie leveren op plekken zonder aansluiting op het net
Allereerst zijn batterijen op bouwplaatsen en bij evenementen op zichzelf staande energieleveranciers geworden. Dat is niet gek: steeds meer bouwers schaffen elektrisch materieel aan en tegelijkertijd werd de opslagcapaciteit van batterijen steeds groter. We leveren dus ook al enige tijd batterijen zónder aggregaat. Ze komen opgeladen naar de bouwplaats en we nemen ze leeg weer in.
Kleine batterijpakketten komen desgewenst met zonnepanelen, zodat de batterij gedurende het gebruik ook wordt opgeladen met duurzame energie. Wat we óók al deden is batterijen combineren met waterstofaggregaten. Hier lees je er meer over.
Hele grote machines op batterijen laten draaien
Met de groeiende vraag naar emissieloze bouwplaatsen, investeren steeds meer aannemers in elektrisch materieel. De uitdaging is dan wel: hoe groter de machine, hoe groter de stroomvraag. Ga je in de haven een kademuur bouwen waarvoor je damwanden de grond in moet trillen, dan heb je daar hele grote trilblokken voor nodig. Die vragen behoorlijk veel meer stroom dan een boormachine. Machines zoals een hijskraan net zo.
Met de batterijen van nu kan dat gelukkig prima. Onze grootste batterij heeft een vermogen van 250 KVA en een opslagcapaciteit van 500 KwH. Zet je er twee naast elkaar, dan heb je al een vermogen van 500 KVA en een opslagcapaciteit van 1.000 KwH. Door batterijen parallel te schakelen, kun je het vermogen creëren dat je nodig hebt. Ik heb zelf onlangs een testopstelling gedaan waarbij ik met vier parallel geschakelde batterijen een fictieve machine van 900 kVA heb opgestart.
De batterij inzetten als buffer bij een kleine bouwaansluiting
Een andere manier waarop batterijen al vaker worden toegepast, is als buffer bij een kleine bouwaansluiting. Die (tijdelijke) aansluiting op het net voldoet dan niet om in de energievraag op de bouwplaats te voldoen. Door er een batterij op aan te sluiten, wordt de batterij continu opgeladen vanuit de bouwaansluiting én is op de bouw tegelijkertijd continu voldoende elektriciteit beschikbaar. Mét de mogelijkheid van piekbelasting op momenten dat dit nodig is.
Piekbelasting opvangen met een batterij
Daarmee komen we bij de vierde toepassingsmogelijkheid van batterijen: piekbelasting opvangen.
Met een lichte aansluiting op het net laad je continu de batterij op en op momenten dat je veel elektriciteit nodig hebt, kan het vermogen van de batterij dat aan. Zoals wanneer je een hijskraan of andere grote machine gebruikt.
Overigens komt deze toepassing ook op veel andere plekken voor dan alleen bouwplaatsen. Zo leveren we batterijen aan tijdelijke asielopvang. Daar is de vraag naar elektriciteit gedurende de dag heel verschillend. Als mensen gaan koken is veel energie nodig, net zoals ’s avonds wanneer de kachels aangaan. De reguliere netaansluiting kan dat vaak niet aan. Met een batterij als buffer ertussen is dat geen probleem.
Extra mogelijkheid hierbij is UPS: Uninterrupted Power Supply. Wel bekend als toepassing in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Als het net uitvalt, kun je dan voor een bepaalde periode zonder onderbreking doorwerken op de batterij.
Hoe laden wij de batterijen op?
Ik schreef het al: we leveren de batterijen vol aan op de bouwplaats en krijgen ze leeg weer terug. Maar hoe laden wij ze eigenlijk op? Dat proberen we uiteraard zo duurzaam mogelijk te doen. Straks, als ons nieuwe pand af is, spelen zonnepanelen daarin een nog belangrijkere rol dan ze nu al doen. Opladen met een waterstofaggregaat kan ook. Dat is schoon én stil.
Wat we daarnaast doen is batterijen aansluiten op aggregaten die we testen. Dat testen, dat moeten we immers toch sowieso al doen, en zo zorgen we ervoor dat de energie die hierbij wordt opgewekt, meteen wordt opgeslagen in een batterij.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, wil je eens sparren? Neem gerust contact met mij op, ik denk graag mee. Op iedere vraag naar tijdelijke energie bestaat een duurzaam antwoord, daar zijn wij bij Genpower van overtuigd.