Genpower monitoring: storingen vóór zijn en nog slimmer omgaan met energie
Steeds meer van onze aggregaten zijn uitgerust met sensoren. Het doel: op afstand monitoren hoe het gaat. Heeft het aggregaat onderhoud nodig, is er nog genoeg brandstof in de brandstoftank, is dit het juiste batterijpack voor de klus? Monitoring maakt het mogelijk onze service nog verder te verbeteren. In dit blog geeft collega Jacco zes concrete voorbeelden uit de praktijk.
1 Beter brandstofmanagement
“Stel je voor, je komt maandagochtend op de bouw en de generator doet het niet. Geen warme koffie, een koude keet en je kan niet aan de slag met je elektrische materieel.
Onlangs nog, voorkwamen we zo’n situatie dankzij monitoring. Bij deze klant staat op de bouw een combinatie van aggregaat en batterij. Het aggregaat laadt de batterij op, de batterij levert energie en als de batterij bijna leeg is, laadt het aggregaat de batterij weer op. Maar wat zie ik op vrijdagmiddag in de monitoringapp op mijn telefoon? De batterij raakt leeg maar krijgt geen input. De generator doet het niet.
Direct contact met de klant wijst al snel uit dat de brandstoftank van het aggregaat leeg is, waardoor inderdaad de batterij niet wordt opgeladen. De klant kan direct dat weekend nieuwe brandstof regelen en maandag, als de mannen op de bouw aankomen, doet alles het gewoon.
Via monitoring weten we altijd wanneer en waar nieuwe brandstof nodig is. Met onze service brandstofmanagement heb je er zelfs helemaal geen omkijken naar. Dan regelen wij ook dat de brandstof geleverd wordt.”
2 Storingen voor zijn
“Als je een aggregaat overvraagt, moet het te hard werken en geeft het na verloop van tijd storingen. Een aggregaat onderbelasten is ook niet wenselijk. Dat is zonde van de kosten en zeker bij Stage 5 motoren geeft onderbelasting óók storingen.
Stage 5 motoren hebben namelijk een minimale belasting nodig voor de nabehandeling van de uitlaatgassen. Als de machine niet zwaar genoeg belast wordt, wordt het uitlaatsysteem niet warm genoeg voor de juiste chemische reactie in de nabehandeling. Dan gaat het uitlaatsysteem dichtzitten en valt de machine in storing.
Onze klanten weten dit vaak wel, maar in de praktijk kan er van alles gebeuren waardoor die minimale belasting toch niet altijd lukt. Dan is de minimale belasting er bijvoorbeeld wel als het materiaal in gebruik is. Maar staat het materieel stil en hangt alleen nog de koffiemachine eraan, dan krijg je op den duur toch een storing.
Natuurlijk denken we van tevoren altijd met de klant mee over welk vermogen aggregaat het beste past bij de klus, maar de praktijk pakt soms gewoon anders uit en dat kan overbelasting en storingen tot gevolg hebben. Door te monitoren hebben wij inzicht in de daadwerkelijke belasting van de motor en kunnen we de klant op tijd informeren als die belasting niet voldoende is.
Andersom geldt dus hetzelfde. Als de klant een batterij huurt van een bepaald vermogen en die batterij wordt continu te zwaar belast, dan komt er een moment dat je in het donker zit, omdat de batterij het niet meer trekt. Dat zijn we nu voor, doordat we er daarvoor al actie op ondernemen.”
3 Storingen sneller oplossen
“Ontstaat er onverhoopt toch een storing, dan kunnen we die met behulp van monitoring veel sneller oplossen. Lichte storingen kunnen we op afstand zelfs resetten. Bij zwaardere storingen hebben we dankzij monitoring continu inzicht in de motor. Daardoor zijn we sneller in staat de oorzaak te achterhalen.
Een poosje geleden vielen bij een klant elke keer opnieuw twee machines uit. Op afstand konden wij zien dat dit kwam door de temperatuur van het koelwater. Wat bleek, de klant had de machines van buiten naar binnen verplaatst en op die plek binnen werd het gaandeweg de dag te warm. Dat patroon zagen we terug in de data. Stonden de machines een tijdje stil, dan deden ze het daarna weer, dan waren ze afgekoeld. Zonder monitoring hadden we dat op afstand nooit zo snel ontdekt.”
4 Inzicht in je energiebehoefte
“Met monitoring kun je ook veel preciezer inzicht krijgen in je energiebehoefte: welk vermogen aggregaat heb je nodig? Zo weten steeds meer klanten ons te vinden als ze nieuw materieel hebben gekocht en niet weten hoeveel energie dat materieel nodig heeft. We laten het materieel dan een tijdje draaien op een aggregaat, maken daar een uitdraai van en zien aan de data of het goed bij de energievraag past of kleiner of groter moet zijn.
Zo biedt monitoring ook de data waaruit je kan aflezen welk type netaansluiting je op een project nodig hebt.
We beschikken ook over losse meetboxen. Die hebben we onder andere ingezet op het project van TenneT en aannemer A.Hak. Zij hadden op 24 januari in Bergen op Zoom een primeur met een boring met waterstof voor een hoogspanningskabel. Het bouwproject, gelegen nabij Natura2000-gebieden, dreigde stil te komen te liggen vanwege de stikstofuitstoot. Wij leverden drie waterstofaggregaten en een batterijpack.
Tijdens dit project hebben we ook veel losse equipment gemonitord. Aannemer A.Hak heeft zo een veel completer beeld gekregen van de hoeveelheid energie die een apparaat afneemt gedurende een bepaalde periode of op een bepaald werk. Dat geeft concrete handvatten voor welke aggregaat je nodig hebt bij bepaalde samenstellingen van equipment.”
5 Meer grip op je kosten
“Omdat we dankzij monitoring continu inzicht hebben de in draaiuren van de machines, kunnen we goed scherp blijven op de tarieven. Huurt een klant een aggregaat voor 40 uur in de week, maar zien we na twee weken nog geen draaiuren, dan passen we het contract aan en hoeft de klant minder te betalen.
Andersom kan natuurlijk ook: dat de klant een aggregaat huurt voor 8 uur per dag, terwijl het aggregaat continu staat te draaien. We kunnen dat met monitoring heel snel constateren, zodat de klant niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Het wordt bijvoorbeeld nog wel eens vergeten om apparaten uit te zetten op de bouw, zeker in de keet. Dan gaat iedereen op vrijdagmiddag naar huis, maar blijft de kachel in de keet draaien. Terwijl de bouwplaats in het weekend verlaten is, staat die generator extra uren te maken. Dat is zonde. Dus altijd als wij via monitoring zien dat een generator extreem veel staat te draaien melden wij dat.”
6 Slimmer onderhoud
“Omdat we dankzij monitoring altijd over de actuele urenstand beschikken van de honderden aggregaten die buiten op projecten staan, kunnen we het onderhoud ook veel slimmer plannen. We weten na hoeveel draaiuren een onderhoudsbeurt nodig is. Doordat we precies zien waar in het land de aggregaten staan waar we langs moeten, plannen we de onderhoudswerkzaamheden per regio. We rijden niet meer kriskras het land door, maar zijn de ene dag in de regio Den Haag en de andere dag in de regio Groningen. Daardoor verminderen we onze reiskilometers én uitstoot van CO2.”
Monitoring heeft dus heel veel voordelen. Heb je hier vragen over of wil je er mee van weten? Neem contact op met Jacco, hij kan dan ook aangeven hoe dit jullie helpt op jullie project.