Hoe kun je CO2 verminderen op jouw project?
In Nederland, maar zeker ook wereldwijd, staat het reduceren van CO2-uitstoot hoog op de agenda. CO2 is immers één van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. De uitstoot moet dan ook zoveel mogelijk verminderd worden. Met onze producten en onze kennis kunnen wij je helpen om de CO2-uitstoot te verminderen op jouw project.
Bij het gebruik van aggregaten op jouw project is het belangrijk om onderstaande stappen goed door te lezen en toe te passen. Op deze manier kun je flink de CO2-uitstoot verminderen.
Stap 1: Inzichtelijk maken van je energieverbruik
“Het begint allemaal bij het inzichtelijk krijgen van je energieverbruik”, zegt Johan Deen. “Vaak hebben klanten geen idee wat hun energieverbruik is. Wij maken dit inzichtelijk zodat het aggregaat met het juiste vermogen wordt geselecteerd. Want zet je een aggregaat in met meer vermogen dan nodig is, heeft dit gevolgen voor het milieu maar ook voor de machine zelf. Maak dus een overzicht van alle apparaten en/of machines die je wilt aansluiten op het aggregaat. Noteer het vermogen in kW (kiloWatt) per apparaat/machine en tel alles bij elkaar op. Het aantal kVA dat je nodig hebt, is afhankelijk van het totale aantal kW dat je totaal verbruikt.”
Voorbeeld:
Alle apparaten en machines bij elkaar verbruiken bij elkaar 100 kW. De cos phi is altijd 0,8. Dan heb je dus 100 / 0,8 = 125 kVA nodig.
Stap 2: Selecteer het aggregaat dat past bij jouw project en wensen
“Je hebt nu je energieverbruik in beeld”, zegt Johan. “De volgende stap is het selecteren van het aggregaat dat past bij je verbruik, maar ook bij je wensen en eisen. Wij kunnen je hierbij helpen en vrijblijvend adviseren. Maar je kunt ook de online stroomberekening invullen op onze website. Door de gevraagde informatie in te vullen, worden alleen de aggregaten getoond die passen bij je zoekopdracht.”
Genpower heeft een ruim aanbod aan aggregaten, zodat er altijd een aggregaat is dat past bij je project en wensen. “Met de steeds strenge eisen op het gebied van CO2-uitstoot, kan het zijn dat je volledig emissieloos wilt of moet werken. Kies dan voor onze waterstof– en biogasaggregaten. Maar vergeet ook onze batterijpacks niet die je kunt combineren met aggregaten, zonnepanelen en/of windturbines. De batterijpack levert de benodigde stroom. Alleen bij piekmomenten of als de batterij leeg raakt, start de aggregaat automatisch op om bij te laden. Wil je de footprint kleiner houden, dan is onze hybride aggregaat een goede keus. Dit is een all-in-one aggregaat; batterij en aggregaat in één omkasting. Daarnaast hebben wij stage 5 aggregaten die voldoen aan de laatste eisen”, zegt Johan.
Parallel schakelen
“Wat je ook kunt overwegen is powermanagement ofwel parallel schakelen met diverse aggregaten”, zegt Johan. “In plaats van één aggregaat met een bepaald vermogen, kun je meerdere aggregaten inzetten met een lager vermogen. Op momenten waar je veel energie nodig hebt, schakelen alle aggregaten in. Wordt het gebruik minder, schakelen de laatste aggregaten automatisch uit. Hiermee verbruik je minder brandstof en stoot je minder emissies uit.”
Stap 3: Bepaal welke type brandstof je wilt gebruiken bij gebruik van dieselaggregaten
“Normaliter draait een traditioneel aggregaat op diesel (fossiele brandstof). Maar door gebruik te maken van biobrandstoffen, kunt je de uitstoot van CO2 tot wel 90% reduceren! Een voorbeeld van een biobrandstof is CO2 Saving Diesel of GTL Diesel”, zegt Johan. CO2 Saving Diesel kun je puur gebruiken, maar ook mengen met diesel. Puur heeft het voordeel dat de grootste uitstootreductie (fijnstof, stikstof, zwavel en CO2) wordt gerealiseerd. Bij GTL Diesel stoot je minder zwavel en fijnstof uit ten opzichte van diesel. GTL reduceert echter geen CO2-uitstoot.
Kort samengevat
Om CO2 te verminderen op je project is het belangrijk om te weten wat je energieverbruik is. Aan de hand van deze gegevens kun je een geschikt aggregaat selecteren. Hierin zijn diverse opties: van volledig emissieloos draaien op waterstof- of biogasaggregaat tot batterijpack en stage 5 aggregaten. Mocht je toch gaan voor dieselaggregaten, overweeg dan om biobrandstoffen te gebruiken. Zo kunnen we allemaal bijdragen aan minder CO2-uitstoot.
Wil je ook eens kijken hoeveel CO2-uitstoot je kunt verminderen op jouw project? Mijn collega’s en ik helpen je graag.